Με τις προσφυγικές ροές να έχουν αυξηθεί το τελευταίους μήνες και την κυβέρνηση της ΝΔ να τα έχει βρει σκούρα, το Μέγαρο Μαξίμου παρουσίασε σήμερα το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού το οποίο ελπίζει πως θα θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας και συντονιστής του σχεδίου Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσαν αναλυτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο.
Οι πρώτες ανακοινώσεις αφορούν πρώτα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας και ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, το σχέδιο προσβλέπει φύλαξη συνόρων με ενιαίο φορέα, επιτάχυνση εξέτασης αιτήσεων ασύλου, δημιουργία κλειστών κέντρων & άμεσες επιστροφές, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών.
Στη β΄φάση προγραμματίστηκαν 5+1 δρασεις:
1. Για ασυνόδευτα παιδιά
2. ΜΚΟ: Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεων & όρων λειτουργίας
3. Άσυλο & επιστροφές
4. Κατασκευή & επέκταση κλειστων δομών σε νησιά.
Κλείνουν οι δομές σε Μόρια, Χίο & Σάμο & δημιουργούνται προαναχωρησιακά κέντρα Σε Κω & Λέρο οι δομές γίνονται κλειστές. “Υπάρχει σχεδασμός για τους καταυλισμούς στο εσωτερικό [ενδοχώρα], ξέρουμε πού θα τους πάμε”, ανέφερε ο κ. Στεφανής.
Εξασφάλιση & στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με τη συγκρότηση, με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. «Ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης των Συνόρων δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τις συνεχείς προσαρμογές που απαιτεί ο σχεδιασμός», σύμφωνα με τον κ. Στεφανή.
«Θα αποτρέψουμε το να έχουμε νέα Μόρια. Πιο έτοιμη η δομή που δημιουργείται στη Σάμο. Εκτιμούμε ότι πριν ολοκληρωθεί ο χειμώνας, θα έχουμε εγκαίνια. Για τις υπόλοιπες δομές, ο σχεδιασμός, να έχουν κόσμο τον Ιούλιο 2020. Στους καταυλισμούς θα καθοριστούν περιοχές για οικογένειες, παιδιά, κατά εθνότητα κλπ. Αυτή θα είναι η πρακτική από εδώ & πέρα. 67.000 αιτήσεις ασύλου περιμένουν διαχείριση. 15.000 αιτήσεις ασύλου περιμένουν επανεξέταξη. Θα γίνουν 500 προσλήψεις για τις υπηρεσίες ασύλου. Οι επιχειρήσεις Frontex, NATO συνεχίζονται. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εμείς τους θέλουμε εκεί.», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.
Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:
1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.
2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.
4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά
Ο σχεδιασμός προβλέπει:
Λέσβος :Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Χίος : Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000 και άνω.
5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών
Δείτε παρακάτω τις εικόνες που παρουσίασε και η κυβέρνηση για το πώς υποστηρίζει ότι θα είναι τα κέντρα κράτησης: